Permanente tentoonstelling

Het voormalige directiegebouw van de NV Vieille-Montagne voor de locatie Moresnet (1910) blijft een indrukwekkende getuige van een bijzondere geschiedenis. Al in de middeleeuwen werd in Altenberg in Kelmis galmei ontgind voor de productie van messing. De NV Vieille-Montagne leidt het dorp met zijn zinkproduktie in een industriele dimensie. Voor zijn begeerde minerale rijkdommen werd dit kleine betwiste gebied zelfs een uniek politiek en sociaal experiment: Neutraal Moresnet.

In het museum kunt u met behulp van audiogidsen op twee verdiepingen terug in de tijd reizen. U zult mensen ontmoeten die deze geschiedenis vorm gegeven hebben. Laat U inspireren door een internationale industriële saga en de bijzondere kenmerken van Neutraal Moresnet: een "niemandsland" ergens tussen smokkelaarsnest, mijnbouwcentrum en Esperanto-utopie. 

Naast deze historische rondleiding ontdekt u zink als 19e eeuws materiaal voor maasa productie, de mijnbouw en een fascinerende wereld van mineralen. Van Altenberg tot zink - interactief en spannend voor jong en oud. 

Op de authentieke plaats

Het museum ligt in het centrum van het voormalige industriegebied. De ontvangstruimte bevindt zich in een van de laatste overblijfselen van de zinkindustrie uit het midden van de 19e eeuw. Het gebouw is bewaard gebleven omdat het van 1871 tot 1952 dienst deed als kantoor voor de spoorwegen.


In 1910 liet de “Société Anonyme des Mines et Fonderies de Zinc de la Vieille Montagne” er een nieuw administratief gebouw naast bouwen voor haar agentschap Moresnet. Het gebouw is grotendeels bewaard gebleven in zijn oorspronkelijke staat. Het meest opvallende element binnenin is de lichtovergoten trap. Talrijke uitgewerkte details zijn typisch voor de geometrische Art Nouveau-stijl van het begin van de 20e eeuw.


Toen VM in 1950 het agentschap Moresnet sloot, verkocht het de gebouwen en het land aan particulieren. De familie Ohn woonde meer dan 50 jaar in het hoofdgebouw. Het staat nu op de monumentenlijst.


In de omgeving zijn nog andere sporen van mijnbouw en industriële geschiedenis te zien.

Over het museum

Beleef geschiedenis op de authentieke plaats. Laat U inspireren door het curiosum Neutraal Moresnet. Van Altenberg tot Zink – interactief en spannend voor jong en oud.

Contact NL

Adres: Lütticher Staße 278, B-4720 Kelmis.

Telefoon: +32 (0)87 65 75 04

Email: mvm@kelmis.be

Website: www.mvm-kelmis.be

Facebook: Museum Vieille Montagne

https://www.instagram.com/museumvieillemontagne/

Openingsuren

Dinsdag tot vrijdag:

van 10:00 tot 17:00 uur.

Zaterdag en zondag:

van 11:30 tot 17:00 uur.

 

 

Blijf op de hoogde

Hier abonneer U op onze newsletter in het Nederlands om geen van onze tentoonstellingen en activiteiten te missen.
We verheugen ons op Uw bezoek.
© Your Company. All Rights Reserved.

Search